Efter gårdagens Uppdrag granskning har det kommit en ström av artiklar om Ikea. Vissa uppgifter är nya, men jag har svårt att förstå vad som är så uppseendeväckande.
Skatteplanering
Alla företag försöker undvika att betala mycket skatt. Detsamma gäller egentligen privatpersoner också. När jag diskuterat skatteavdrag med folk, så visar det sig visserligen att inte alla gör de avdrag de har rätt till, men då sägs det i samma andetag att de inte har ordentlig koll på vilka avdrag som får göras eller hur det går till. Hittills har jag inte hört någon som medvetet undviker att göra legitima avdrag på grund av någon moralisk plikt.
Kom ihåg att det ofta visar sig att socialdemokratiska politiker använder sig av avdrag (som RUT) som den borgerliga regeringen har infört. Det här är egentligen ingen stor skillnad. Ikea följer alla regelverk, och inget regelverk säger att Ikea måste betala skatten just i Sverige.
Att Kamprad väljer att inte avslöja vilken väg pengarna tar kan man inte klandra honom för. Eftersom Ikea inte är ett aktiebolag finns det inget krav som tvingar honom att göra det, och ingen som förlorar på att inte känna till det. Att bli upprörd över att inte få information man inte har laglig rätt till, bara för att man är nyfiken, är barnsligt. Tvärtom bygger Kamprad upp ett starkt varumärke. Det tjänar Sverige på.
Eric Erfors har i dag publicerat en utmärkt ledare på temat beskattning i Expressen (Eric Erfors: Ikea är inte Moder Svea, 2011-01-27).
Öppenhet mot de anställda
Ett nummer görs av att de anställda inte kan förklara den ekonomiska stukturen på Ikea ovanför regional nivå. Men hur många är det egentligen som kan göra det för företaget de arbetar på? Det handlar inte om att lura de anställda. Lön, kolleger, arbetsförhållanden, personligt ansvar, kunder – allt är detsamma och påverkas inte av vart pengarna tar vägen. Vad spelar det för roll egentligen?
Kamprads personlighet
Kamprad vill ge sken av att vara dyslektiker och litet dum i huvudet. Han vill bygga en bild av sig själv, och jag kan inte se något fel i detta heller. Det är ganska naturligt att vilja visa upp sig på ett speciellt sätt i rampljuset. Tidigare Ikea-chefen Johan Stenebo jämför i Nyhetsmorgon i TV4 detta med Refaat El-Sayed, som hävdade att han hade en doktorsexamen utan att ha det. Men detta är orättvist. El-Sayed hävdade att han hade en konkret akademisk examen som han bevisligen saknade. Kamprad väljer istället att tona ned sin personlighet med i huvudsak subjektiva beskrivningar.
Nationell anknytning
I dokumentären ifrågasätts varför Sveriges ambassadör i Berlin engagerar sig i Ikea, om nu företaget ägs av en stiftelse i Holland. Det är naturligtvis en väldigt dum fråga. Det spelar ingen roll om företaget kontrolleras av en utländsk advokatfirma, eller genom vilka länder vinsterna skickas. Att Ikea grundades i Sverige, och att de flesta associerar Ikea med just Sverige, är väl ingen nyhet. Det innebär gratis reklam och är positivt för Sverige, även i andra avseenden än just Ikea. Detta faktum i sig motiverar varför ambassadören ska vara på plats vid en invigning.
Ägande och styrning
När Kamprad tillkännagjorde att han hade skänkt bort företaget till en stiftelse så måste vem som helst med ett uns av förnuft inse att detta måste vara en sanning med modifikation, särskilt som Kamprad inte har varit osynlig i samband med Ikea i efterhand. Min personliga gissning är att han valde att trygga Ikeas framtid genom att skapa en struktur för ägande och ledning som inte krävde hans egen närvaro. Däremot har jag alltid antagit att Kamprad har sista ordet i de frågor han själv är intresserad av.
Vad gör Ikea speciellt?
Ikea är ett mycket framgångsrikt företag. Det verkar ligga i den svenska folksjälen att den som är framgångsrik borde känna sig skyldig att betala mycket skatt, så att andra kan få slippa. Jag är alltså övertygad om att mycket av kritiken beror på ren och skär avundsjuka. Men framför allt är svenskar vana vid aktiebolag, där öppenhet är ett obligatoriskt element eftersom aktieägarna måste ha insyn. Ikea är däremot inte ett aktiebolag utan i grund och botten en privat angelägenhet för Kamprad. Man kan inte kräva så mycket mer insyn i Ikea än i privatekonomin för vem som helst i Sverige.
Jag tycker generellt att aktiebolag är en bra institution, men måste erkänna att Ikeas bolagsform medför vissa fördelar. I ett aktiebolag är det egentligen omöjligt med väldigt långsikta investeringar. Aktieägarna vill nämligen ha tillbaka investeringen så snabbt som möjligt. I aktiebolagsform hade Ikea till exempel inte kunnat öppna i Ryssland, åtminstone inte så tidigt som man gjorde.
Ytterligare en fördel är att Ikea har bättre chanser att överleva även om företaget under en period går med förluster. Aktieägare brukar inte vara så sentimentala, men genom sin nuvarande bolagsform är det lättare att följa Kamprads vilja att Ikea ska finnas kvar för evigt. Företaget skulle kunna leva på sparpengar, även om en aktieägare hade betraktat detta som irrationellt. Det innebär alltså en trygghet för de anställda.
DN: Kamprad medger stiftelse utomlands (2011-01-26)
DN: SVT gör upp med myten om Ikea (2011-01-26)
DN: Kamprad kommenterar "Uppdrag granskning" (2011-01-27)
SvD: Kamprad medger stiftelse utomlands (2011-01-26)
SvD: Mysfarbror och skattesmitare på samma gång (2011-01-26)
SvD: Tidigare Ikea-chefen: "Kamprad världsmästare i skatteplanering" (2011-01-26)
SvD: "Svårt rubba Ikeas varumärke" (2011-01-26)
SvD: Högt tryck på Ikeas chatt (2011-01-27)
Expressen: Han har gömt 100 miljarder (2011-01-26)
Expressen: Så påverkas Ikea av kvällens tv-program (2011-01-26)
Expressen: Ingvar Kamprads egna ord efter avslöjandet (2011-01-26)
Expressen: Eric Erfors: Ikea är inte Moder Svea (2011-01-27)
Expressen TV: Här blir Kamprad rasande på reportern
Aftonbladet: Kamprad får utbrott efter skattefrågor (2011-01-26)
Aftonbladet: Är du Lack, Lömsk och Snålis, Kamprad? (2011-01-27)
GP: Det okända Ikea (2011-01-26)
GP: Ingvar Kamprad bekräftar stiftelse (2011-01-27)
Bra sammanfattning. Dock delar jag inte din slutsats att den som är framgångsrik förväntas betala mycket i skatt. Jag ser det hela från det omvända förhållandet att många "vanliga" är frågande till varför de, som tjänar så lite, ska betala massor i skatt medan den som tjänar oerhört mycket inte ska betala skatt. Att Uppdrag gransknings drivkraft skulle vara avundsjuka tror jag inte heller. Vad gäller insyn i privatekonomi måste även du erkänna att vem som helst kan få veta mer om din eller min ekonomi än vad undersökande journalister får veta om Kamprads ekonomi. Det är en slutenhet som naturligtvis ger upphov till funderingar.
SvaraRaderaJag håller med Björn. Det ger ju inte direkt upphov till mindre funderingar när det verkar vara så svårt att få information.
SvaraRaderaDessutom tycker jag att den typen av lojalitet som anställda tycks känna med företaget är en aning skrämmande och gör att man blir desto mer frågvis.
Björn och Anonym, tack för kommentarerna. Möjligtvis raljerade jag litet, men jag vet inte om jag ser någon tydlig skillnad mellan våra åsikter i den första frågan. Att uppröras över att den som tjänar mycket betalar litet i skatt är väl en konsekvens av att man förväntar sig att de borde betala mycket?
SvaraRaderaJag ställer mig frågande till vilken information man skulle kunna få fram om en privatperson. För att ni ska kunna överbevisa mig, kan jag informera er om att jag råkar ha pengar på bankkonton i tre länder. Hur skulle ni bära er åt om ni var "undersökande journalister" och ville finna dessa konton? Bankerna har inte min svenska adress, så ni kan inte hitta något genom att rota i min brevlåda. Jag finns heller inte registrerad på någon adress i utlandet.
För mig är det naturligt att alla i samhället, oavsett om det gäller privatpersoner eller företag, inte gärna avslöjar alla ekonomiska hemligheter för allmänheten. Detta finns det många anledningar till. Det vore mer intressant att höra vilka argument ni har för varför Ikea borde känna ett ansvar att avslöja saker de inte har juridisk skyldighet att avslöja. Och inte minst: Vad skulle svenska folket kunna göra med denna nyvunna kunskap?
Min tes är att Ikea har mycket att förlora på fullständig öppenhet, medan allmänheten inte har något att vinna. Slutenhet är därmed det enda rätta.
Att lojalitet kan vara skadligt låter som ett argument från hårdföra socialister och kommunister, men vad är det egentligen för fel med lojalitet mot arbetsgivaren? Tvärtom kan illojalitet ibland i lagens mening utgöra saklig grund för uppsägning.
Tack för det du skriver! Det ger mig hopp att även in Sverige och speciellt ungdomar vågar sätta ifråga den allmänna moraliserande, enkelrikade opinionsbildningen som så ofta kan kännas, ses och höras i just svenska medier. Jag kan inte heller förstå vad som är så upprörande med Ikea. Kanske att självbilden som Kamprad vill kommunicera avviker från realiteten. So what? Det är också hans privatsak. Men privatsphären skall skyddas och ingen skall ha rätt att rota och granska sin grannes privatekonomi även om det är ett företag.
SvaraRaderaFolk ser nog IKEA som ett svenskt företag. Man har också kanske någon idé om att det är bra för Sverige och i slutändan för en själv att stödja svenska företag. Då känner man sig kanske lite sviken...
SvaraRadera/Gustaf Bengtsson