lördag 23 juli 2011

Galenskap eller partipolitik, vad är skillnaden?

En fascinerande och skrämmande utveckling är hur snabbt folk drar slutsatser av nyheter och börjar använda dem i sin egen argumentation. Det saknas ord för att förklara tragedin på norska Utøya, där den senaste siffran säger att 84 ungdomar har dött. Men det betyder inte att om man nödvändigtvis måste säga något alls, så ska man låta frågan glida över i något annat.

Exempel på blogginlägg som argumenterar på detta sätt är Våldet kommer från höger (Kommunisternas blogg), Högerextrema farligare än vad vi tror (Progressiv blogg om solidaritet), Högerextremistiska terrorbrott det vanliga i Norden (Svensson) och Viktigt att granska de högerextremistiska krafterna (The comments), men det finns andra också som drar det olika långt.

Historiskt sett har såväl höger- som vänsterextremister begått ohyggliga brott mot mänskligheten. Nazisternas förintelse (Holocaust) är väl egentligen onödig att nämna, men färre är intresserade av att prata om att antalet etniska ukrainare som dog under Stalins medvetet förorsakade hungersnöd (Holodomor) var av samma storleksordning som antalet judar som dog i koncentrationslägren, eller kanske rentav större. På samma sätt som vissa högerextrema förnekar Förintelsen, så är de flesta som förnekar Holodomor kommunister. Men fråga någon ukrainare om detta, så får du höra historier om hur en familj kunde tvingas äta upp ett av barnen för att de övriga skulle överleva.

Ingen av de politiska extremerna har monopol på våld, men här måste vi inse att det är något annat som har hänt. Massmord är inte del av någons partiprogram och det är mycket svårt att tro att detta är frukten av ett styrelsemöte i ens den mest extrema av alla politiska grupperingar.

Jag skulle satsa på att det rör sig om att gärningsmannen Anders Behring Breivik haft en skruv lös redan från början. En oförmåga att se annat än svart och vitt gjorde att han sökte sig längst ut på den politiska skalan. Omständigheterna gjorde att det var till höger, men förmodligen hade det lika gärna kunnat bli till vänster om han haft andra kompisar. Ifall han har haft någon medhjälpare så kommer detta naturligtvis förändra en del, men det blir ändå inte särskilt mycket troligare att det är helt politiskt betingat.

Experter säger att massmördare kan indelas i tre kategorier:
  1. De som är arga på en person eller en grupp av personer och specifikt väljer dem.
  2. De som är arga på en viss plats eller gruppering i allmänhet, och väljer ut representanter för platsen eller gruppen.
  3. De som väljer offer slumpmässigt (vilket dock är ovanligt).
Utöver detta krävs en händelse som får bägaren att rinna över, vilket alltså ytterligare talar emot att en sund och rationell tankegång ledde skytten till detta.

Att inom ett dygn börja göra politik av denna djupt tragiska händelse kräver nog en speciell sorts brist på empati och tjänar till att åstadkomma två saker:
  1. Att vinna några billiga politiska poänger, men bara bland dem som också är benägna att tänka så här.
  2. Att uppvigla till demonstrationer och motdemonstrationer mellan höger- och vänsterextrema, vilket bara ställer till mer skada och knappast hjälper det sorgedrabbade Norge.

Frågan som kvarstår är alltså ifall vi ska låta förnuftet eller överilade känsloyttringar få segra. Anders Behring Breivik fattade sitt beslut. Vad väljer du?

DN: Sökandet efter saknade fortsätter (2011-07-23)
DN: Har uttryckt högerextrema åsikter (2011-07-23)
DN: "Gro Harlem Brundtland är en landsförrädare" (2011-07-23)
DN: 32-åringen misstänks för båda brotten (2011-07-23)
DN: Ögonvittne: Jag är övertygad om att det var två personer som sköt (2011-07-23)
SvD: Över 90 döda i attackerna i Norge (2011-07-23)
SvD: "Paradis blev till helvete" (2011-07-23)
SvD: Hörde gärningsmannen jubla (2011-07-23)
Expressen: Så gick gärningsmannen till väga (2011-07-23)
Expressen: Attackerna i Norge - detta har hänt (2011-07-23)
Aftonbladet: Norge är präglat av terrorn (2011-07-23)
Aftonbladet: Han spred sitt hat på nätet (2011-07-23)
Aftonbladet: "Vi har ett stort pussel att lägga" (2011-07-23)
Aftonbladet: Minst 84 döda i vansinnesskjutning (2011-07-22)

5 kommentarer:

  1. Vettigt skrivet.

    Att i det här läget försöka använda händelsen för sina politiska syften är minst sagt vidrigt. Man har då gått över en gräns för vad som är anständigt och har norska barns blod på sina händer.

    Låt Norge sörja sina döda i fred. Allt annat är politik.

    SvaraRadera
  2. Antimittenextremist23 juli 2011 kl. 16:06

    De värsta är de som uttrycker mittenextrema åsikter. Det ger mig kalla kårar längs ryggraden. Hujedamej för de där läskigt mittenextrema centerpartisterna...

    SvaraRadera
  3. Annars fick ju svenska folket via en kampanj av Statens Informationsstyrelse åren 1941-43 lära sig att "en svensk tiger".

    SvaraRadera
  4. Observant, det stämmer, men det var före min tid. Dessutom får jag då och då höra att mina åsikter och mitt beteende inte är typiskt svenska, från såväl utlänningar som svenskar...

    SvaraRadera
  5. Människas girighet kan man lätt skåda när det händer sådana här extremt tragiska tragedier. Fort som möjligt vill man göra politiska poänger av det här. I Stockholm ville t ex SD göra poäng av att muslimer är mycket farliga och nu vill sossar göra detsamma om SDàre. Fyfan tänker man om människans natur en sån här dag !

    SvaraRadera