Jag har läst två högskolekurser i juridik (en som en del av min utbildning och en separat) men emellertid ingen straffrätt. Jag förbehåller mig rätten att ha helt uppåt väggarna fel, men tänkte ändå teoretisera litet med min hobbyjuridik.
Inlägget handlar om att nio personer blivit polisanmälda för otillbörligt verkande vid röstning och urkundsförfalskning. (DN, Misstänkt M-fusk anmält till polisen)
Inom Moderaterna framkom det i februari i år beskyllningar om valfusk (DN, M i Tensta-Rinkeby ny maktfaktor i partiet; DN, M-fusket: Detta har hänt). Personer skulle ha erbjudits att få medlemsavgiften till partiet på 100 SEK betald mot att de gav bort sina röstsedlar i det interna provvalet. Jag undrar visserligen hur stor skillnad den där hundralappen kan göra, samt ifall folk i allmänhet är beredda att gå med i ett parti vars åsikter man inte stödjer bara för att det är gratis. Om några personer genom dörrknackning kan öka det lokala medlemsantalet i ett parti med 300 procent så är de väl sannolikt också lämpliga att väljas till förtroendeposter. Med samma entusiasm kan de ju därmed engagera folk i ett större område. Men visst, rätt ska vara rätt.
Juristen Eva Stenborre skrev en debattartikel i Aftonbladet i februari (”Utred om moderata valfusket är brottsligt”) där hon menade att åtal kanske kunde väckas med avseende på Brottsbalkens 17:e kapitel, 8:e paragraf. Första stycket säger "Den som vid val till allmän befattning eller vid annan utövning av rösträtt i allmänt ärende söker hindra omröstningen eller förvanska dess utgång eller eljest otillbörligen inverka på omröstningen, dömes för otillbörligt verkande vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader." Problemet är att en plats på valsedeln inte är en allmän befattning. Jag misstänker att "allmänt ärende" syftar på folkomröstningar och inte lokala val även om de kan ha mer omfattande konsekvenser (det slutgiltiga beslutet fattas ju av befolkningen först på valdagen). Jag har dock inte hittat något förtydligande, ens när jag tittat i förarbetena till lagen. Det ska bli intressant vad domstolen kommer fram till.
Man har också valt att anmäla för urkundsförfalskning. Brottsbalkens 14:e kapitel, första paragraf, andra stycke säger "Såsom urkund anses protokoll, kontrakt, skuldebrev, intyg och annan handling, som upprättats till bevis eller eljest är av betydelse såsom bevis, så ock legitimationskort, biljett och dylikt bevismärke." Det bör bara kunna vara urkundsförfalskning om valsedeln är ett intyg att en viss person själv och av egen vilja fyller i den. Förmodligen innebär det samtidigt att valsedeln ska undertecknas. Jag tvivlar på att interna valsedlar brukar se ut så, men även här ska det bli intressant att se vad domstolen säger.
En helt annan variant skulle vara att använda partistadgarna för ett åtal. Det inte alla vet är för det första att politiska partier i allmänhet är ideella föreningar och för det andra att få lagar gäller för ideella föreningar. Det man har istället är föreningsstadgar. Det kan tyckas negativt för rättssäkerheten men den som inte accepterar stadgarna har alltid valet att stå utanför föreningen. Stadgarna har därmed samma bindande verkan som lagstiftning. I den mån man vill kan man alltså ta ett bråk om stadgar till svensk domstol. Domstolen kommer då att försöka tolka och döma enligt stadgarna. Moderaternas stadgar från partistämman i oktober 2007 konstaterar dock bara att "Endast i röstlängden upptagen medlem har rätt att delta i provvalet bland medlemmarna" (4. Provval/4.2 Röstlängd) samt att "Provvalet sammanräknas genom att de röstberättigade på valsedeln markerar med x framför den/de kandidater de vill skall representera dem." (4.4 Övriga bestämmelser om provvalets genomförande) Att man inte har rätt att överlåta sin röst hittar jag inget stöd för.
Min slutsats är att utkomsten inte är helt given, men att sannolikheten att någon blir dömd är liten. Själv tycker jag att det är rätt skönt att man i ideella föreningar har viss frihet att agera utan att riskera att bli åtalad. Jag tycker inte att det är något att oroa sig för. För den som missbrukar denna frihet brukar det skapa problem eftersom andra som arbetar ideellt inte accepterar att vissa tävlar på andra villkor. Det kommer för det mesta tillbaka och biter en i rumpan, vilket är vad som skedde redan i februari. Det borde vara dags att släppa det nu.
DN: Misstänkt M-fusk anmält till polisen
SvD: Fusk vid M-provval polisanmält
GP: Fusk vid M-provval polisanmält
Sydsvenskan: Fusk vid M-provval polisanmält
SVT: Fusk vid M-provval polisanmält
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar